Pojdi na glavno vsebino

Podpis bilateralnih sporazumov s poljskima organizacijama za pravice reprodukcije

Poslovodstvo SAZOR GIZ k.o. je v četrtek, 20. septembra, v Varšavi podpisalo bilateralna sporazuma s poljskima organizacijama za pravice reprodukcije.

V imenu COPYRIGHT POLSKA, ki zastopa pravice poljskih založnikov, sta sporazum podpisala predsednica uprave Barbara Józwiak in podpresednik Janusz Kobylinski.

V imeni KOPIPOL, ki zastopa akademske in znanstvene avtorje, sta sporazum podpisala prof. dr. Mieczyslaw Poniewski in dr. Zdobyslaw Kuleszynski.

V imenu SAZOR GIZ k.o. sta sporazuma podpisala poslovodji Luka Novak in Rudi Zaman.

Gre za sporazuma tipa B, ki ju priporoča krovna organizacija, mednarodna federacija organizacij za pravice reprodukcije IFRRO, ki formalizirata izmenjavo repertoarja, nista pa finančne narave, saj zbrana sredstva iz naslova reprodukcije ostajajo v matičnih organizacijah.

Podpisoma je na povabilo veleposlanice RS na Poljskem, njene ekscelence Božene Forštnarič Boroje, sledil obisk veleposlaništva Republike Slovenije v Varšavi.

Na obisku veleposlaništva sta predstavnika SAZOR GIZ k.o. razložila delovanje in aktivnosti SAZOR GIZ k.o. ter pomen podpisa bilateralnih sporazumov za književnike, znanstvenike in publiciste, ki jih SAZOR zastopa.

Obenem sta veleposlanico seznanila s trenutnimi izzivi kolektivnega upravljanja avtorske pravice in izpostavila nekatere pereče teme, med drugim proces sprejemanja direktive o urejanju avtorske pravice na enotnem digitalnem trgu ter vlogo SAZOR GIZ k.o. na tem področju.

Poudarila sta, da je omenjena direktiva pomemben korak z urejanju razmer v zvezi z avtorsko pravico na spletu, saj hkrati z nujnimi koraki za učinkovito varstvo avtorjev in založnikov na spletnih platformah prinaša številne izjeme od izključnosti avtorske pravice za izobraževalne kulturne in raziskovalne ustanove, ki bodo olajšale dostop do varovanih del v imenu odprte družbe znanja.

Obisk Varšave


© 2017 - 2024 SAZOR GIZ k.o. Vse pravice pridržane. | Pravno obvestilo | Piškotki

Produkcija: boomerank

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...