Pojdi na glavno vsebino

Avtorji in založniki

SAZOR GIZ k.o. je edina organizacija v Sloveniji, ki je pridobila in ima dovoljenje za kolektivno upravljanje pravice reproduciranja avtorskih del s področja književnosti, znanosti in publicistike in njihovih prevodov za privatno in drugo lastno uporabo ter njihovega fotokopiranja preko obsega iz 50. člena ZASP.

Nadomestila, zbrana iz naslova fotokopiranja

To v praksi pomeni, da je združenje SAZOR GIZ k.o. kolektivna organizacija, ki z uporabniki avtorskih del iz naslova fotokopiranja za privatno in drugo lastno uporabo ter preko tega obsega (uvozniki fotokopirnih in sorodnih naprav, fotokopirnicami in sorodnimi ponudniki storitev, izobraževalnimi ustanovami, gospodarskimi subjekti, javnimi zavodi, državno upravo in drugimi) sklepa sporazume in določa tarife, na podlagi katerih le-ti plačujejo nadomestilo za uporabo (fotokopiranje, skeniranje, tiskanje in sorodne tehnike) avtorsko varovanih del, ki jih upravlja združenje.

Tako zbrana sredstva iz nadomestil združenje nato deli med imetnike pravic (avtorje, založnike in njihove pravne naslednike) na podlagi Pravil o delitvi avtorskih honorarjev in nadomestil, za sredstva, zbrana do 31.12.2020, pa na podlagi Pravil o delitvi avtorskih honorarjev.

 

Avtorska dela, ki jih kolektivno upravlja združenje

Avtorska dela, ki jih kolektivno upravlja združenje, so dela s področja književnosti, znanosti, publicistike in njihovih prevodov, katera združenje kolektivno upravlja na podlagi pooblastila imetnikov pravic na teh delih in na podlagi zakona (v primeru obveznega kolektivnega upravljanja) ter v okviru dovoljenja pristojnega organa.

Določbe te pogodbe, ki se nanašajo na avtorja, založnika ali na avtorsko pravico, se smiselno uporabljajo tudi za njihove pravne naslednike, ki izkažejo pravno nasledstvo, kolektivne organizacije in združenja imetnikov pravic, ki ščitijo tovrstne pravice avtorjev in založnikov, ter za sorodne pravice.


© 2017 - 2024 SAZOR GIZ k.o. Vse pravice pridržane. | Pravno obvestilo | Piškotki

Produkcija: boomerank

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...