Pojdi na glavno vsebino

Vzorčenje fotokopiranih del v vrtcih in šolah

V skladu z Zakonom o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP) in Pravili o delitvi avtorskih honorarjev in nadomestil SAZOR GIZ k.o., sprejetimi 15.7.2020 na skupščini SAZOR GIZ k.o., septembra 2021 začenjamo z vzorčenjem fotokopiranja avtorsko varovanih del v vrtcih in šolah.

Vzorčenje bo v skladu s Pravili potekalo dvakrat v šolskem letu (v prvem in drugem polletju) po 10 zaporednih šolskih dni, vanj pa bo vključeno vsaj 5 % slovenskih vrtcev in osnovnih ter srednjih šol, ki bodo enakomerno regijsko razporejene.

Ker se v skladu s Pravili o delitvi SAZOR GIZ k.o. zbrana sredstva v veliki meri avtorjem in založbam delijo v skladu z dejansko fotokopiranimi deli, je od kvalitete vzorčenja odvisna tudi kvaliteta delitve imetnikom pravic, zato šole prosimo za konstruktivno sodelovanje.

Ponovno bi radi poudarili, da je v skladu s Skupnim sporazumom o reproduciranju avtorskih del preko obsega iz 50. člena ZASP v vrtcih in šolah fotokopiranje v šolah dovoljeno in predvideno, zato naj šole vpisujejo vsa dela, ki jih fotokopirajo.

Količina fotokopiranih del v ničemer ne vpliva na višino zneska, ki ga šole plačujejo. Vzorčenje služi SAZOR le kot podatek, potreben za delitev avtorjem in založbam, medtem ko se plačevanje šol še naprej izvaja po fiksni tarifi, določeni v sporazumu, za katero sredstva zagotavlja MIZŠ.

Fotokopirana dela se beležijo v tabelo, ki smo jo v tiskani obliki poslali šolam, v katero profesorice, profesorji, učiteljice in učitelji ter vzgojiteljice in vzgojitelji vpisujejo dela, ki jih fotokopirajo. Liste s tabelo v ta namen namestijo ob šolske fotokopirne stroje.

Vzorčenje se izvaja 10 zaporednih šolskih dni, pri čemer je šolski dan vsak dan, ko pouk in delo v šolah in vrtcih normalno potekata po programu.

Izpolnjene tabele s podatki prvega vzorčenja v šolskem letu 2021/22 pričakujemo do 1.12.2021 na naslov SAZOR GIZ k.o., Kersnikova 10A, 1000 LJUBLJANA ali na info@sazor.si.

Za vsakršna dodatna pojasnila smo na voljo na info@sazor.si ali na 01/43-41-690.

Tabela je na voljo tudi v elektronski obliki, ki si jo lahko šole po potrebi dodatno natisnejo.

Priloge

Tabela o fotokopiranih delih


© 2017 - 2024 SAZOR GIZ k.o. Vse pravice pridržane. | Pravno obvestilo | Piškotki

Produkcija: boomerank

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...