Pojdi na glavno vsebino

Udeležba SAZOR na konferenci IFRRO o kolektivnem upravljanju književnih del v Sarajevu

SAZOR se je na povabilo Mednarodne federacije organizacij za pravice reproduciranja (IFRRO) in bosanske kolektivne organizacije za pravice reproduciranja ORIGINAL 8.10.2019 udeležil regionalne konference na temo kolektivnega upravljanja avtorsko varovanih avtorskih del na področju besede in slike.

V imenu SAZOR sta nastopila poslovodji Rudi Zaman, ki je predstavil kratko zgodovino SAZOR, in pa Luka Novak, ki je v okviru panela o najboljših evropskih praksah osvetlil slovensko zakonsko ureditev na področju avtorskega prava s posebnim poudarkom na kolektivnem upravljanju na področju privatnega in drugega lastnega reproduciranja, pri čemer je predstavil model delovanja SAZOR na tem polju.

Posebno pozornost je konferenca posvetila izobraževalni rabi avtorskih del, kjer je na panelu o izobraževalnih gradivih Novak predstavil sistem delovanja avtorskega prava na področju izobraževanja v različnih evropskih in svetovnih primerih, ki mu je sledila podrobna predstavitev dobro delujočega sporazuma SAZOR s slovenskimi šolami. Sporazum SAZOR velja v Evropi za zgled dobre prakse sodelovanja med kolektivno organizacijo, njenimi imetniki in izobraževalnim sistemom, ki mu bo skušala slediti tudi praksa na bosanskih in hercegovskih tleh.

Poudariti je treba, da je regionalna konferenca na bosanskih tleh pomemben mejnik pri izgradnji in dobremu delovanju bosanske kolektivne organizacije s področja reproduciranja književnih del, slovenska udeležba pa pomembna tudi z vidika, da se je bosanski zakon o avtorski in sorodnih pravicah zgledoval pri slovenski zakonodaji, s čimer je predstavitev prakse SAZOR še posebej dobrodošla.

Poleg SAZOR so na na konferenci nastopili tudi mednarodni strokovnjaki iz IFRRO ter iz poljskih in srbskih organizacij, udeležili pa sta se je tudi predstavnica bosanskega urada za intelektualno lastnino ter Visokega predstavnika (OHR) v Bosni in Hercegovini.  

Konferenca je bila namenjena bosanskim strokovnjakom na področju intelektualne lastnine, inšpekcijskim službam, parlamentarcem ter uradnikom in uporabnikom s tega področja. Konferenco, ki je bila zelo dobro obiskana, so spremljali številni boskanski mediji. Podroben program konference je na ogled v prilogi.

Priloge

Program konference


© 2017 - 2024 SAZOR GIZ k.o. Vse pravice pridržane. | Pravno obvestilo | Piškotki

Produkcija: boomerank

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...